Less is more

Jag har ett projekt hemma där jag samlar in data från vårt värmesystem som sedan kan visas i diverse grafer via en websajt. Jag har tidigare använt en gammal laptop som webserver men tänkte att jag skulle se om det går att använda en raspberry pi istället. Raspberry pi är en enkel och billig dator jämförbar med en mobiltelefon i kapacitet och avsevärt mycket långsammare än laptopen.

Inte helt oväntat gick det för sakta för att vara användbart. Vad gör man då? Ena vägen är den uppenbara, byt tillbaks till den gamla fungerande laptopen. Den andra, vägen jag valde, är att se om det inte går att lösa problemet på något annat sätt. Efter lite om-design visade det sig att det fungerar utmärkt, användarupplevelsen är till och med bättre än den var tidigare!

Vad är nu sensmoralen av detta? Jo, begränsningar kan driva fram kreativitet. Genom att ta bort något var jag tvungen att hitta nya lösningar som faktiskt gjorde att helheten blev bättre än det jag hade innan. Obegränsade resurser skapar inte nödvändigtvis kreativitet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>