web-ROTI

Jag brukar mäta nyttan med de möten jag håller med hjälp av ROTI (Return On Time Invested). Det är en enkel metod för att förstå om ett möte är bra, om det behöver förbättras eller rent av inte borde hållits över huvud taget. Det hela går ut på att alla deltagare efter mötet får gradera hur stor nyttan var på en skala från 1 till 5.

  1. Totalt meningslöst!
  2. Dåligt, jag hade kunnat använda den här tiden bättre
  3. OK, jag fick ut så mycket av mötet att det motsvarar tiden det tog
  4. Bra, gav mer nytta än det tog tid
  5. Fantastiskt, jag kunde inte använt tiden på ett bättre sätt!

Rent praktiskt kan man gå till väg på lite olika sätt, själv brukar jag rita en linje på white boarden där alla får sätta ett kryss där de vill.

Exempel på ROTI på white board

Ett annat sätt kan vara att låta alla hålla upp 1 – 5 fingrar. Medelvärdet kan vara bra att logga om man vill se hur återkommande möten, tex retrospectives eller sprintplaneringar utvecklats över tiden. Det är också bra att borra i högsta och lägsta värdet för att förstå vad som gjorde att de personerna upplevde mötet som mer och mindre nyttigt. Ett problem med att mäta ROTI på en tavla är att den som sätter första krysset kommer påverka de efterföljandes åsikt. För att testa om det blir någon skillnad har jag och några kolegor satt ihop en web-app där man gör sitt val utan att se de andras röst. Den finns på webroti.com och är gratis att använda. Första versionen är ganska enkel men om intresse finns kan den vidareutvecklas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>