Att underlätta kommunikation

Hos den kund där jag för tillfället sitter har man skrivbord med en skiva i bakkant av skrivbordet, dvs så det blir som en liten vägg bakom bildskärmen. Skivan är så hög att man inte ser över den utan att ställa sig upp. Lokalens utformning är sådan att vi mer eller mindre är tvingade att ha skrivborden i två rader med tre skrivbord bredvid varandra i varje rad.

Kommunikationen i teamet fungerade inte så bra så vi bestämde oss för att ta bort skivorna. Nu kan alla se alla och agera på de signaler som kommer från de andra i teamet.  Vi har visserligen gjort andra förändringar också men jag tror att det upplevda avståndet mellan individerna minskat och därmed ökat kommunikation och viljan att hjälpa varandra. Under alla omständigheter fungerar teamet mycket bättre idag.

Intressant nog tycker jag också att kommunikationen med det andra teamet, som sitter i samma lokal, också förbättrats. Förmodligen beror detta också på att vi har bättre visuell kontakt även med dom, men kanske också på att individerna i båda teamen blivit bättre på att vara  team-medlemmar.

Inom en snar framtid ska vi byta till smalare skrivbord vilket borde minska avståndet än mer. Framtiden får utvisa om det gör någon skillnad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>