Mindfulness

Jag zappade förbi ett program på TV igår som bestod av utdrag ur föreläsningar om hjärnan. Bland annat var det ett avsnitt med Åsa Nilsonne om mindfulness.

Enligt Åsa finns det tre grundstenar i mindfulness; medveten närvaro, medkänsla och att ta ansvar för sina handlingar i nuet. Jag började fundera lite runt hur det här passar ihop med programmering och utveckling. Det som framför allt fångade min uppmärksamhet var ett resonemanget runt att ta ansvar för sina handlingar i nuet. Det hela gick ut på att vi kan egentligen inte förändra vår historia eller kontrollera vår framtid utan bara nuet. Det är här och nu som vi kan påverka på riktigt och att vi måste ta ansvar för hur vi väljer att agera i nuet. Om vi vill förändra något hos oss själva så är det nu vi kan göra det, väljer vi att skjuta upp det tills i morgon har faktiskt inget förändrats.

När jag hörde det här associerade jag till utvecklare som inte tar ansvar för sin kod här och nu. Som inte skriver unit-tester, som inte refaktoriserar, som skriver allmänt slaskig kod osv. Jag tror det handlar mycket om att ta ansvar för nuet och insikten att det förändrar både historien och framtiden. Nuet är trots allt morgondagens historia och genom att göra rätt idag skapar vi förutsättningar för att kunna förändra vår kod i framtiden. Det verkar vara någon form av mognadsfråga; en del inser att problemet inte är att skriva kod som gör det den ska rent logiskt, det svåra är alla de andra egenskaperna.

Om mindfulness leder till att man mår bättre och är nöjdare med livet, skulle man kanske kunna tänka sig att vårt sätt att skriva kod också påverkar hur vi mår? Jag tycker i alla fall att det känns bättre att koda ordentligt.

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>