Har halva befolkningen fel?

Självorganiserande team och teamarbete är något som är näst in till självskrivna byggstenar när man pratar om agila arbetssätt. Själv brukar också jag predika det självorganiserande teamets lov. Halleluja!

Men så en dag såg jag ett TED-talk av Susan Cain: ”The power of introverts”. Det handlar om att mellan 1/3 och hälften av befolkningen befinner sig på den introverta halvan av en skala som går mellan introvert och extrovert. En introvert person är inte blyg, hämmad eller liknande, utan fungerar bättre och får fler av sina kickar i sitt eget tankelandskap, till skillnad till extroverta personer som hellre vill interagera med andra. Susan säger att normen idag är att personer förutsätts vara extroverta och att vi skapar utbildning, öppna kontorslandskap osv baserat på denna norm, fast det passar en stor del av befolkningen dåligt. Introverta personer gör alltså ett bättre jobb om de får sitta och fundera i lugn och ro på sin kammare.

Intressant blir det om man applicerar den här kunskapen på våra agila metoder. Vad i våra arbetssätt passar introverta personer sämre? Spontant dyker saker som team, sprintplaneringar osv som vi gör tillammans, upp i mitt huvud. Är det så att scrum tex, egentligen bara fungerar bra på den halva av befolkningen som är extroverta? Är det i så fall bra att tvinga in de introverta personerna i det arbetssättet? Ska bara extroverta personer vara med och jobba agilt? Kan vi hitta ett annat sätt att arbeta som passar alla bättre eller borde vi hitta en speciell arbetsmetod för introverta personer?

Många frågor och få svar. Jag tycker dock det är intressant och det skulle kunna förklara varför en del personer faktiskt inte tycker att det här med scrum är något vidare, eller att en del team verkar ha svårt att lyfta? Det här är ett område som kräver mer grävande!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>