Avlasta korttidsminnet

Det finns undersökningar som visar att vi presterar bättre om vi får fokusera på en sak i taget istället för att ha flera bollar i luften. Vi fungerar helt enkelt bättre när vi kan koncentrera oss på ett problem vilket kanske inte känns så konstigt

Det skulle kunna vara så att begränsningen i förmågan att hantera parallella problem inte är medfödd utan något som vi skaffar oss med tiden. I så fall skulle det kanske vara möjligt att genom träning förbättra den. Det borde också vara så att individer som är vana att göra flera saker samtidigt blir bättre på det, tex ungdomar som läser läxor, lyssnar på musik, twittrar och chatar på en gång. Frågar man dom själva tycker de att det går alldeles utmärkt men forskning visar att de har samma begränsningar som alla andra. Det verkar alltså som det handlar om medfödda begränsningar hos oss som art.

Det är här som (bland annat) korttidsminnet eller arbetsminnet kommer in. Vi använder arbetsminnet hela tiden när vi försöker förstå världen runt oss, lösa problem, tolka vad någon säger, läsa, osv. Information lagras här tillfälligt för att de här processerna ska fungera. Problemet är att bara en begränsad mängd information kan lagras vid en specifik tidpunkt, så om vi fyller arbetsminnet med information som inte är relevant för det vi håller på med, fungerar vi helt enkelt sämre. Därför är det bra att minska mängden information som vi håller ”aktiv”.

Om vi då vet att vi fungerar så här hur borde det påverka hur vi arbetar? På det personliga planet finns det många ganska enkla saker man kan göra, tex:

 • Stäng av mail-program, twitter och annat som stör. Fokusera på en sak i taget och kolla mail osv senare.
 • Gör listor (eller liknande) över vad som ska göras senare så du inte behöver hålla sådant i närminnet. (Läs tex ”Getting Things Done” av David Allen)
 • Stäng in dig, fysiskt eller med hörlurar eller vad som fungerar
 • Lär dig fokusera på ett problem i taget (mindfulness)
På en företag- eller process nivå:
 • Låt folk göra en sak. Det är inte effektivt att dela upp en ”resurs” på flera projekt. 20% + 30% + 50% blir inte 100%!
 • Visualisering med postit-lappar som i scrum eller kanban
 • Skapa miljöer där man kan arbeta fokuserat när det behövs (tex med pomodoro-metoden)
 • Minska långsiktigt problemfokus. Jobba i små iterationer och fokusera på de problem som finns här och nu. Undvik oro för att det ni gör idag kommer leda till problem senare, hitta istället sätt att arbeta på som gör att ni är säkra på att framtida problem går att lösa.

Förutom att vi gör ett bättre jobb om vi kan göra en sak i taget, tror jag också att det är lättare att släppa jobbet när man går hem, om man inte har huvudet fullt med framtida potentiella problem.

 

2 reaktion på “Avlasta korttidsminnet

 1. Bra tips! Instämmer definitivt i att det inte är riktigt hälsosamt att ha flera projekt samtidigt. Kan även lägga till att det inte är optimalt att dela upp en resurs på flera ansvarsområden i ett och samma projekt heller.

 2. Hej,
  jag är 70 år fyllda (kvinna) och har slutat arbeta sedan 3 år tillbaka. Mitt minne har blivit allt kortare – ett riktigt korttidsminne. Mycket frustrerande!!!! Jag skulle önska att det fanns några hjälpmedel för att minnet ska komma igång igen och att jag kan minnas igen och att ”min värld” blir lättare att leva i!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>