Hur känns det att ha fel? Precis som att ha rätt enligt Kathryn Schultz. Och visst stämmer det att det först är när vi inser att vi har fel som det känns jobbigt, fram tills dess kändes det prima – som om vi hade rätt! Det betyder att vi kanske ska vara lite försiktiga med att lite på den känslan och hitta andra sätt att försäkra oss om att vi gör rätt.
I vårt samhälle lär vi oss tidigt att vi är duktiga när vi har rätt och att det är dåligt att ha fel. I verkligheten har vi ganska ofta fel och det vore förmodligen bättre att lära sig acceptera det än att må dåligt varje gång.
Intressant är våra reaktioner när någon har en annan åsikt än vi själva, dvs när vi riskerar att ha fel. Våra försvarsmekanismer för att fortsätta att ha rätt är välutvecklade:
- Först antar vi att den andre är okunnig och saknar information. Vi delar glatt med oss av denna för att den andre ska förstå.
- Har den andre samma information som vi men fortfarande har en annan åsikt utgår vi från att det är en idiot, han/hon fattar helt enkelt inte.
- Om vi vet att den andre både har information och är smart finns det bara ett alternativ kvar – han djävlas med oss! Förvränger verkligheten för att uppnå sina egna syften!
Pingback: Övning i att göra fel | Kristoffer Richardsson
Pingback: Varför iterera? | Kristoffer Richardsson