Bilden av när ett system är färdigt

Under ett samtal igår med en kollega blev det tydligt hur lätt det är att prata om varandra när man har olika bild av det man pratar om. Min kollega har en bakgrund i ”klassisk” systemutveckling men är intresserad av agil utveckling och vet ungefär hur man gör. Vi pratade om ditten och datten runt utveckling men snart kändes det som det skavde i våran kommunikation och jag insåg att vi har helt olika bild av när ett system är klart.

Min bild av klassisk systemutveckling är att det finns en beställare som vill ha ett system, man skriver (i bästa fall) krav, bygger systemet, testar att det gör som man tänkt sig och driftsätter det. Klart! Efter driftsättning går man in i en förvaltningsfas då ny funktionalitet ska klämmas in om det går. Om man tittar på hur användbart systemet är under den här tiden så är det faktiskt oanvändbart (ingen affärsnytta) fram till dess att det levererats och driftsats, dvs när det är färdigt. Under förvaltningen finns det en oro för att det inte ska gå att bygga på ny funktionalitet eftersom det inte var planerat för detta från början. Det finns en tydlig punkt när systemet är klart.

I det agila sättet att resonera säger man istället att systemet alltid (i alla fall efter varje iteration) ska vara i så bra skick att det går att leverera, dvs all funktionalitet som hittills implementerats ska vara testad, dokumenterad osv. I varje iteration lägger man till lite ny funktionalitet som gör systemet lite bättre (adderar affärsnytta). Kunden kan när den så önskar produktionssätta systemet med den funktionalitet som finns just nu. I någon mening betyder det att systemet hela tiden är färdigt (frågan är bara vilken funktionalitet som implementerats), alternativt kan man säga att systemet aldrig är klart (det går alltid att lägga till mer funktionalitet). Att lägga till ny funktionalitet i ett senare skede är inget exceptionellt utan görs på samma sätt som under den initiala utvecklingen, utvecklingstakten varierar bara över tiden. Det finns kanske en början men inte nödvändigtvis något tydligt slut, bilden av när systemet är klart är mycket mer dynamisk.

Av förklarliga skäl blev det lite snurrigt i diskussionerna när vi hade så olika bild av hur det går till. Alltså; se till att ni har samma underliggande modell när ni diskuterar något!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>