Säg ja, skapa kreativitet!

Det finns massor av tekniker för att på ett strukturerat sätt skapa idéer och vara kreativ. Den absolut enklaste och som du dessutom kan börja använda rakt av är att helt enkelt alltid svara ”ja!” på alla förslag.

En vanlig reaktion när jag föreslår detta är något i stil med ”Det går ju inte! Förslaget kan ju vara något som jag inte vill göra eller inte tycker om!”. Min tanke är att bara för att man börjar med att säga ja betyder det inte att man faktiskt behöver fortsätta att säga ja, man kan ändra sig. Efter det initiala ”ja”-et kan man börja ställa frågor och diskutera förslaget och kanske sluta i ett helt annat beslut. Poängen är självklart att du uppmuntrat den som levererade förslaget att komma med fler, du har skapat förutsättningar för kreativitet. Man kan fundera på vad alternativet är? I bästa fall lyckas du leverera någon form av neutralt svar men mer troligt något som uppfattas som negativt och som kräver övertalning.

Om du inte tror att det här är viktigt så är det ju enkelt för dig testa, säg ja en dag och se vad som händer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>